Laser pentru litotritie

Laser pentru litotritie

Dezvoltarea rapida a tehnologiei in ultima decada a adus multe inovatii in industria sanatatii. Metodele traditionale sunt inlocuite lent cu cele moderne, astfel pacientii deseori diagnosticati cu pietre la rinichi sau la uretere nu sunt nevoiti la interventia chirurgicala. Terapia si distructia pietrelor situati in aparatul urinar reprezinta noutaea suprema in patologia litiazica. Operatia litotritie consta in pulverizarea calculilor urinare care la randul lor sunt eliminate in mod natural prin urina. Aceasta pulverizare a calculilor se poate realiza cu litotripsie mecanica, ultrasonica si electrohidraulica, sau cu ajutorul unei fibre laser, precum laser holium.

In functie de prezenta simptomelor, a dimensiunii si a localizarii acestora mai nou se trateaza cu ajutorul energiei laser holmium.

Acest tratament de ultima generatie, minim-invaziv pentru o prostata marita este cea mai simpla metoda de-a elimina tesutul care blocheaza fluxul de urina. Tratamentul ofera o solutie de durata pentru o prostata extinsa, deasemenea acesta pastreaza tesutul eliminat pentru examinarea ulterioara in laborator. In acelasi timp aceasta procedura de examinare care dureaza in medie 45-60 de minute este utilizata si in prevenirea cancerului de prostata. Aceasta tehnica  consta intr-un examen radioscopic sau ecografic, urmat de pulverizarea cu ajutorul undelor electrohidraulice. Eliminarea nisipului prin urina uneori este insotita de dureri asemanatoare celor provocate de migrarea calculilor.

In mod obisnuit toate metodele de rezolvare a litaziei utilizeaza cele mai moderne instrumente de radilogie sau ecografic pentru minimizarea riscurilor si a complicatiilor – laser pentru litotritie.

Leave a comment